Contactlens aanpassing

Wanneer je voor het eerst contactlenzen wilt gaan dragen, maak je bij ons een afspraak voor een contactlensaanpassing door een van onze gediplomeerde en ervaren contactlensspecialisten. Die zal een aantal testen doen en onderzoeken uitvoeren en op basis van de uitkomsten daarvan een advies geven.

Stap

1

Net als voor brillenglazen moet ook voor contactlenzen de benodigde sterkte gemeten worden. Een sterktemeting bij Linneweever begint met een meting van de oogdruk en een objectieve screening van beide ogen met de Zeiss iProfiler. Sterkte en topografie van het oog worden in kaart gebracht en de gegevens worden doorgestuurd naar de opticien of optometrist die de subjectieve meting uit gaat voeren.

Stap

2

Die subjectieve meting gebeurt met een phoropter en een leeskaart waarbij je de vragen van de specialist beantwoordt. Niet alleen de benodigde sterkte voor ieder oog wordt gemeten, ook de samenwerking tussen beide ogen wordt gecontroleerd.

Stap

3

Op basis van de uitkomst van die meting kunnen er nog andere tests uitgevoerd worden. Wanneer je niet alleen in de verte onscherp ziet maar ook dichtbij, volgt er bijvoorbeeld nog een leestest.

Stap

4

Omdat contactlenzen rechtstreeks contact met de ogen hebben en goed moeten passen, meet de specialist vervolgens de exacte kromming van het oog en controleert hij of zij de conditie van het hoornvlies, de traanfilm en de oogleden. Hij maakt hiervoor gebruik van een zogenaamde spleetlamp die het oog van dichtbij verlicht waardoor ieder detail zichtbaar wordt.

Stap

5

Wanneer alles in orde is en alle gegevens bekend zijn, zal de contactlensspecialist je alles vertellen over de verschillende typen contactlenzen die voor jouw ogen geschikt zijn.

Stap

6

Daarna beslis je samen welke lenzen het worden. In veel gevallen kan je dan direct beginnen met een proefperiode. In sommige gevallen moeten de contactlenzen eerst besteld worden. 

Een contactlensaanpassing kost 50 euro